Az úti cél: WORLD CHOIR GAMES

2014-04-15 23:18:23

Végy 20 000 kóristát a világ minden tájáról, és hozd őket össze két hétre! Ez a receptje a világ legnagyobb kóruszenei eseményének, amely felejthetetlen élmény hallgatónak és hallhatónak egyaránt. Üzenjük: mi már elindultunk. Úton vagyunk Rigába! Nevetés

 

 

A rigai Kórusolimpián 29 kategóriában méretnek meg a világ 59 országából érkező kórusok. Ez 460 kórust, összesen húszezer embert jelent, ami olyan, mintha Komárom vagy Hatvan fogná magát, és cakk-pakk beköltözne a lett fővárosba.

Nem véletlen, hogy Riga az idei házigazda: a lett kórusmozgalom világhírű, a 140 éves hagyományt képviselő Lett Dal- és Táncfesztivál pedig a szellemi világörökség része. Riga 2014-ben Európa Kulturális Fővárosa, a Kórusolimpia az évad egyik legfontosabb eseménye.

 

Ezzel a videóval csábít közös éneklésre a Baltikum Párizsa.

 

A kórusok olimpiáját kétévente rendezik más-más kontinensen. Hasonlóan zajlik, mint a sportos nagy testvér: nagyszabású felvonulással veszi kezdetét, amikor a több tízezres színes, népviseletes, zászlós emberforgatag végighömpölyög a városon. A megnyitó ünnepségen felvonul az összes ország zászlaja, majd felcsendül a Kórusolimpia himnusza és fanfárja (Hidas Frigyes szerzeménye), végül az óriási Békeharang megkondulása jelzi, hogy a játékok megkezdődtek.

 

A selejtezőket és a döntőket három-öttagú nemzetközi zsűrik értékelik. Pop-, népzenei, jazz- és komolyzenei együttesek, gyerekkórusok hozzájuk hasonló produkciókkal versenyeznek. Szigorú szabályok kötik az előadható darabok körét, a kórusok létszámát, a fellépők életkorát és a műsorok hosszát. A verseny szinte összes programja nyilvános, így a két hét alatt bárki képet kaphat a világ kórusművészetéről az ősi törzsi daloktól egészen a 21. század ultramodern zenéjéig.

 

Törzsi tánc és Bach-kantáta: ilyen sokszínű a Kórusolimpia.

 

 A nap végén aztán mindenki ott áll a nagy monitorok előtt, és lesi a pontszámokat. A legjobbaknak a díjátadó ünnepségeken adják át elismerésüket, a kategóriák első helyezettjeit pedig a bajnokok koncertje várja.

 

Nézze meg gráci élményeinkről szóló videoklipünket 2008-ból!

 

A Spontánusz 2008-ban kötött barátságot e nemes versengéssel: Támogatóink jóvoltából két hetet töltöttünk a gráci forgatagban. Az olimpia alatt Szentgotthárdon rendezkedtünk be: itt tartottuk a felkészülő próbáinkat, és itt is hajtottuk álomra fejünket egy hosszú nap végén.

 

Nézze meg versenykoncertünket, ami aranyérmes minősítést ért!

 

Két kategóriában, az a capella egyházzene és a vegyes kamarakórusok kategóriájában mérettük meg magunkat. Az elsőben a pontverseny ötödik helyén, a másodikban a második helyen végeztünk. Teljesítményünk egy ezüst és egy arany érmet is ért (a kórusolimpiákon nem a helyezettek, hanem egy bizonyos ponthatárt elért együttesek kapnak érmeket: gyakori, hogy egy kategóriában több arany-, ezüst- vagy bronzérem is gazdára talál).

 

101201koruskep.jpg

A Kórus Spontánusz Grácban.

 

 

És 2014?

Ez alkalommal is eltökéltek voltunk: Magyarországról elsőként neveztünk a megmérettetésre. Idén is a jól bevált két kategóriában indulunk neki a nagy kalandnak.

 

 

Versenyprogramunk darabjait az Úton Rigába... koncertsorozat állomásain hallhatják, egyben pedig a koncertsorozat záró állomásán mutatjuk be közönségünknek 2014 júniusában. Már vágjuk a centit, már számoljuk a kilométereket...