^

Kórustörténet

"Hogy kik vagyunk? Hát mi vagyunk a Kórus Spontánusz!"

 "

Így válaszoltunk – számunkra is váratlanul, hiszen nem volt még nevünk - 2001 decemberében, egy ünnepváró estén a soproni Dömötöri Cukrászda előtt, ahol karácsonyi dalokat énekeltünk a meg-megálló járókelőknek. Akkor még nem tudtuk, hogy megalakultunk. Csak azt, hogy jó együtt, több szólamban énekelni. Azóta azt is tapasztaljuk, hogy a meglévõ barátságot erõsíti a közös muzsikálás, és általa újabbak is köttetnek. 

Tizenhárman kezdtük, azóta gyarapodtunk létszámban is, jelenleg általában 35-40 taggal mûködünk. Bármit szívesen éneklünk, egyházi és világi kórusdarabokat, hazai és külföldi szerzõk mûveit bármilyen korból, bármely nyelven, ami tudásunknak, létszámunknak megfelel. 

Éneklünk templomban, vendéglõben, múzeumban, a Zeneakadémián, ausztriai vagy magyar kis faluban, nemzetközi kórusolimpián, könyvtárban - bárhol, ahol szívesen fogadnak minket. 

A kóruséneklés sokat kíván a tagoktól. Idõt, energiát, önfegyelmet, munkát. S ha mindezt mindenki odaadja, megtérül sokszorosan örömben, sikerélményben. Ez a célunk.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenkilenc éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti.

Rrendszeres résztvevői vagyunk az Énekel az ország projektnek, de kipróbáltuk már magunkat a kórusok nemzetközi mezőnyében is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtunkk nagy sikerű koncertet Sopronban. 2014-ben aztán, a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szereztünk a lettországi Rigában.

2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertünk, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értünk el. A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért.

Karnagyunk, Kocsis-Holper Zoltán 2019-ben Artisjus-díjat, 2020-ban pedig KÓTA-díjat kapott részben a Spontánusszal végzett munkája miatt is.

A 2018/19-es évadban és a 2019/20-as évadban 3-3 részből álló bérletes koncertsorozatokat is indítottunk, melyek nagy sikert arattak Sopron város zeneszerető közönségének körében.

Nagyon fontosnak tartjuk az ifjúság bevonását a kóruséneklésbe, ezért a 2019-es és a 2020-as farsangkor is, különleges, a város énekelni szerető középiskolásait egyesítő Összesített középiskolai kórussal (közel 100 fővel) közösen adunk vidám koncertet a GYIK Rendezvényházban. A közel 500 nézőt vonzó eseményt egy felkészítő hétvége előzi meg, ahol a diákok karnagyunk segítségével csiszolhatják tökéletesre a korábban énektanáraikkal már megtanult darabokat.

Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

 

Bővebben:

https://soundcloud.com/spontanusz 

https://www.instagram.com/spontanusz/

http://fb.com/spontanusz

http://youtube.com/korusspontanusz           

Website Security Test