Carmina burana határok nélkül!

2013-09-17 13:06:50

Száz magyar és osztrák énekes és zenész adta elő Carl Orff Carmina burana című művét szeptember 21-én a doborjáni (Raiding) Lisztzentrumban. Az egyedülálló kezdeményezés célja az volt, hogy összehozza a régió lakóit, a fiatalság figyelmét pedig ráirányítsa a kóruséneklés örömeire, személyiségformáló erejére, és a közösségi munka értékeinek felfedezésére – határok nélkül.

 

 Az M1 Átjáró című műsorának tudósítása a koncertről. Forrás: Youtube.com/dunatvbecs

 

A koncerten a mű két zongorára és ütőhangszerekre írt változata szólalt meg, a színpadon pedig soproni és doborjáni fiatalok és felnőttek álltnak. A koncert első felében Giuliano Graniti olasz zongoraművész Beethoven-, Liszt- és Chopin-műveket játszott. Az ötlet Kocsis-Holper Zoltán karnagytól származik, aki a soproni Kórus Spontánuszt és a raidingi Männergesangsvereint is vezényli:

Jó alkalom ez arra, hogy a 10-20 évesek is kipróbálhassák magukat a közös alkotás folyamatában. A csoda akkor születhet meg, ha sok egyéni képesség és tudás összeadódik, és így alkot kerek egészet. A lendület, jókedv és a magas színvonalú éneklés a mozgatórugója ennek az előadásnak – mondta Kocsis-Holper Zoltán.

A kórust hat soproni középiskola diákjai és a Kórus Spontánusz tagjai alkották, a hangszereken pedig a soproni zeneiskola tanárai és növendékei játszottak. Eddig három nagy sikerű, telt házas soproni előadáson szólaltatták meg a Carmina buranát.


Próbál a kórus.Próbál a kórus.

 

Szeptemberben a raidingi Lisztzentrumban mutatták be a diákénekekből álló, közismert művet, melyben a soproni együtteseken kívül a raidingi Männergesangsverein (MGV) is színpadra lépett.

Számunkra a fiatalság, az utánpótlás hiányzik a legjobban. Ezért is öröm számunkra, hogy Zoltán ezzel a fiatal kórussal eljött hozzánk. Jó lenne, ha egyszer nálunk, a kórusban is újra lennének fiatal tagok – mondta Gerhard Hufnagel, a férfikar elnöke.

Fontosnak tartom, hogy egy ilyen kiemelkedő kórushagyományokkal rendelkező régióban továbbörökítsük a zene iránti szeretetet és elhivatottságot. Olyan művészeti kincs van a kezünkben a zene révén, amely úgy képes hatni közönségére, hogy az egyik legközvetlenebb kapcsolatot tartja fenn az előadók és a publikum között – tette hozzá Kocsis-Holper Zoltán.


 A koncertet az MGV Franz Liszt és a Lions Mittelburgenland szervezte, és a Raiffeisen Bank Mittelburgenland Ost támogatta.