Grammy-díjas karnagy vezényelte a Spontánuszt!

2012-11-14 09:50:52

Különleges vendéget fogadott 2012 novemberének első hetében a soproni Kórus Spontánusz: Vance George amerikai karvezető hamburgi útja során látogatott el a leghűségesebb városba. A Grammy-díjas művész a vegyes kar szervezésében mesterkurzust tartott Sopronban egyetemi hallgatóknak és karvezetőknek, november 11-én pedig koncerten is vezényelte a Spontánuszt.

 

A világhírű szakemberrel és a munkáját támogató amerikai alapítvánnyal, a The John Ernest Foundation-nel a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársai ismertették össze a kórust. A zeneszerető fiatalok alkotta társaság élt a lehetőséggel, és elvállalta, hogy egy hétre vendégül látja Vance George-ot. Kórus és karnagy hónapokig napi szintű levélváltásban álltak egymással, hogy a próbák menetét és a koncert műsorát egyeztessék.

 

Kóruspróbák, karvezető kurzus, koncert

A napjainkban utazó oktatóként tevékenykedő Vance George november 5–11. között naponta próbált a Kórus Spontánusszal.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit tanulhatunk a tengeren túlról érkezett, sokat tapasztalt művésztől, és mit vihet magával haza az amerikai karnagy az európai, közelebbről soproni amatőr kóruskultúrába betekintve – mondta a próbák előtt Merényiné Szilvási Beáta, a Kórus Spontánusz kórustitkára.

Vance George próbál a Kórus Spontánusszal. Fotó: Takács Noémi

 

Az amerikai művész nemcsak a soproni énekkarnak adta át fél évszázados tapasztalatát: a mesterfogásokból a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja mintegy 20 ének-zene szakos hallgatójának is jutott, akik számára a Spontánusz november 9-10-ére kétnapos karvezető mesterkurzust szervezett. Az ötlet – melyet Vance George szívesen fogadott – Kocsis-Holper Zoltántól, a Kórus Spontánusz karnagyától eredt. A cél az volt, hogy az amerikai vendég szakmai tudásából minél szélesebb körben részesedjenek a régióban.

 

A NyME SEK diákját tanítja Vance George a soproni karvezető kurzuson. Fotó: Fb.com/spontanusz

 

A soproni kórus és az amerikai karnagy közös munkája november 11-én, vasárnap, 18 órakor ért véget: a NymE KTK aulájába szervezett, ingyenes koncerten romantikus kórusdarabok, amerikai kortárs művek és karácsonyi dallamok csendültek fel. A hangversenyen a Kórus Spontánuszt Vance George, Kocsis-Holper Zoltán és a soproni mesterkurzus diákjaiis vezényelték. Zongorán közreműködott Bencsik Erzsébet és Szekendy Tamás.

 

Vance George vezényli a Kórus Spontánuszt az „Amerikából jöttem...” című koncerten. Forrás: Youtube.com/korusspontanusz

 

Helyi cégek és intézmények is segítettek

 

Az esti próbák a BW Pannónia Hotelben folytak, a szálloda ezzel támogatta az együttműködést. A Horváth József AMI a délelőtti és délutáni kurzusfoglalkozásoknak biztosított helyet, a koncerthelyszínt pedig a NymE KTK biztosította. A koncertet a Groupama Garancia Biztosító támogatta.