Harmadik és különdíj a cívisvárosból

2016-07-11 16:27:00

Harmadik díjat és egy kortárs magyar kórusmű előadásáért járó különdíjat nyert a Kórus Spontánusz a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen, amit július 7-10. között rendeztek meg Debrecenben. A kétévente sorra kerülő megmérettetés, amelyen amatőr és professzionális együttesek együtt versengenek, a világ tíz legrangosabb kórusversenyének egyike. Ez alkalommal 12 ország kórusai mérték össze tudásukat a versenyen, Japántól Lettországig. A nemzetközi zsűri tagjai az énekkar zenei kifejezésmódját, a darabok érzelemvilágát dicsérték. 


A soproni énekkar Kocsis-Holper Zoltán vezetésével a kamarakórusok és a vegyes karok között mérette meg magát, mindkét csoportban egyedüli magyar együttesként. Műsorukban egy-egy kötelező kórusmű és szabadon választott darabok is szerepeltek. A versenyen kizárólag Bartók Béla halálát követően, azaz 1945 után született darabokkal lehetett indulni. A kamarakórusok kategóriájában többek közt Daróci Bárdos Tamás, Pietro Ferrario és Ola Gjeilo egy-egy művét énekelte el az énekkar. A döntőben nyújtott teljesítményük harmadik díjat ért számukra.

A kórus vegyes kari versenyprogramjában mások mellett Orbán György, Csemiczky Miklós és Jake Runestad darabjai szerepeltek. A kategória igen erős mezőnyében végül hatodik helyen végzett a Kórus Spontánusz, mindössze hat ponttal lemaradva a győztes Maribori Akadémiai Énekkartól.

A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért.

 

A világ legrangosabb kórusversenyeinek egyike

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny a kortárs kórusművészet művelői számára kétévente teremt megnyilatkozási és találkozási lehetőséget. A koncepciójában és színvonalában páratlan rendezvény programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek szerepelhetnek.

Az amatőr és hivatásos együttesek – gyermek-, ifjúsági, egynemű karok, kamarakórusok és vegyes karok – részvételével zajló, elődöntőből és döntőből álló verseny kötelező és szabadon választott művekből összeállított programokból áll. Az együtteseknek mindkét fordulóban egy-egy kortárs magyar művet is elő kell adniuk. Ezt egészíti ki szabadon választott műsoruk, melyben a nemzetközi kórusirodalom alkotásai szólalhatnak meg.

Az 1961-es alapítás óta kórusénekesek, karnagyok, zeneszerzők tízezreit vonzotta a verseny Debrecenbe, alkalmat teremtve a XX. század második felében és a XXI. században keletkezett magyar és külföldi kórusművek bemutatására és a különböző nemzetek legjobb énekkarainak versengésére. Szerte a világban úgy tartják, hogy a debreceni a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike.