Muzsika+Szó: A gregorián vonzásában

2013-04-30 11:19:20

Évezredes zenei áthallásokat ígért a Kórus Spontánusz „Muzsika+Szó: A gregorián vonzásában” című hangversenye 2013. április 28-án. Olyan zeneműveket mutattunk be, amelyek magukban hordozzák a keresztény világ zenei alapjának tekintett gregorián dallamokat. A Liszt-központban megrendezett koncerten a Spontánusz mellett világhírű magyar előadóművészek léptek színpadra.

 

 Nézze meg a koncert részleteit, és ismerkedjen meg vendégeinkkel!

Az előadáson, melynek zenei anyaga azonos volt a Vox Humana bérlet április 24-i koncertjének programjával, Gregorio Allegri Miserere mei, Deus című műve, Johann Sebastian Bach negyedik kantátája, Daróci Bárdos Tamás Szerettelek, kedveltelek című népdalfeldolgozása és zsoltározó népdalok csendültek fel.

 

– A cél az volt, hogy bemutassuk, milyen hatást gyakoroltak a gregorián énekek a későbbi korok zenéire – mondta Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Szinte hihetetlen, hogy ezek a motívumok ugyanúgy jelen vannak a reneszánsz vagy a barokk muzsikában, mint a népdalokban vagy a 20. század zenéjében – mondta a karnagy.

 

Érdekes történetek – értékes zeneművek

 

A Muzsika+Szó hangversenyeken a zeneműveket hagyományosan zenetörténeti magyarázat egészíti ki. A koncert első részében – zenei idézetek kíséretében – a későbbiekben koncertszerűen előadott darabok érdekességeiről hallhat a közönség.

– Ezek segítségével a néző betekintést nyerhet olyan részletekbe, amiket a próbafolyamat idején lehet igazán megismerni – mondja a soproni karnagy. – A második részben ezután minden felcsendülő művet egy gregorián dallam, mottó vezet majd fel, hogy a közönség maga is felfedezhesse azt, hogyan él tovább az adott motívum – teszi hozzá Kocsis-Holper Zoltán.

 

Világhírű előadók a soproni színpadon

 

A Kórus Spontánusz koncertjén két vendéget is fogadott a soproni énekkar: Bach negyedik kantátájában a szombathelyi Capella Savaria régizene-együttes lesz a kórus zenei partnere.

Nagyon közvetlen, jó humorú és lendületes karmestert ismertünk meg Kocsis-Holper Zoltán személyében. A Kórus SPontánusz felkészültsége, hihetetlen lelkesedése pedig az első találkozáskor meglepett minket – mondta a közös próbákról Kalló Zsolt, az együttes művészeti vezetője.

A koncerten a zsoltározó népdalokat a Junior Príma díjas ifjú népzenész, Guessous Majda Mária tolmácsolásában hallhatta a közönség. Mesi először lépett fel a leghűségesebb városban, és nagyon örült a meghívásnak:

– Öröm látni, ahogy a kórus működik, és nagyon hamar feloldódtam a közösségben - mondja a fiatal népzenész. - Nagyon sok fiatalnak a kórusban létezés egy kérdőjel. De a Kórus Spontánusz egy olyan alternatívát mutat a fiatalok számára is, olyan lazaságot, de mégis szakmaiságot közvetít, ami nagyon fontos, különösen a komolyzenében.