Torinói napló - 1. rész

2015-05-30 10:39:53

A Spontánusz karnagya, Kocsis-Holper Zoltán még hónapokkal ezelőtt jelentkezett a Fiatal karnagyok 8. Nemzetközi Versenyére, amit ez alkalommal az olaszországi Torinóban rendeznek. Erre a megmérettetésre a világ minden tájáról 35 évesnél fiatalabb karnagyok jelentkezhetnek – és jelentkeznek is szép számmal...

 

Május 28-án, csütörtökön este 6 órakor kezdődött a – hál' Istennek kellemesen rövid – nyitóceremónia, majd következett az elődöntő sorsolása.
A versenyre az előzetesen jelentkező 57 karnagy közül – bemutatkozó filmjük alapján – 18 fiatalt válogattak be. A mezőny úgy életkorban (19 éves a legfiatalabb, 34 éves a legidősebb), mint nemzetiségben igen színes: érkeztek karnagyok pl. Brazíliából, Bolíviából, Lettországból, Bulgáriából, Dániából, Magyarországról és természetesen a házigazda olaszok is több versenyzővel képviseltetik magukat.

 

A verseny első fordulójában délelőtt és délután kellett egy-egy darabot feldolgoznia a versenyzőknek a számukra kijelölt kórussal. A délelőtti kórus, a Coro da camera di Torino (egy amatőr vegyeskar több, amúgy zenével foglalkozó taggal) 3 egymást követő alkalommal adta elő egymás után az első 6 versenyművet, az pedig, hogy ki melyik egységben, melyik művet vezényli, sorsoláson dőlt el. Zoli, szerencsés módon, a középső egységbe került, így egy alkalommal meghallgathatta, hogy hogyan tudja/értelmezi a kórus és az egyik versenytársa az ő versenydarabját.

 

A sorsolás második részében eldőlt a karnagyok délutáni sorrendje (a verseny itt is ugyanolyan rendben zajlott, mint délelőtt, 3 egységben ment le 3-szor a második 6 darab), Zoli itt is a középső egységben kapott helyet. Kedvenc karnagyunk elégedett volt a neki rendelt darabokkal és a középső egységbeli helyével is. Délelőtt az olasz és a finn lány, délután pedig a bolgár és a horvát fiú vezényelte ugyanazt a művet, amit ő.

Maga a verseny május 29-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődött a Torinó belvárosában található Teatro Vittoria nevű rendezvényközpontban. Természetesen beültünk végighallgatni az első etapot, hogy képet kapjunk a kórusról, a darabtudásukról, és megismerkedjünk a zsűrivel meg a többi versenyzővel. A kórus nagyon szupernek bizonyult, profi módon ismerték a darabokat, és gyakorlatilag mindannyian remekül értettek angolul (ez ugyanis a verseny hivatalos nyelve, az olasz karnagyok is angolul kell, hogy instruálják az olasz kórusokat...).

 

A versenyzők között voltak egészen kiválóak és olyanok is, akik másképpen dolgoztak, mint ahogyan azt mi vártuk az adott darabnál. Mivel a zsűri nem adta meg a szempontjait, és a kapott pontokat sem hozzák nyilvánosságra (0-100-ig pontoznak) így azt sajnos nem lehet tudnunk, hogy melyik stílus mennyire nyerte meg a tetszésüket...


A délelőtti darabjánál (Jean l'Héritier – Nigra sum sed formosa) Zoli a tőle megszokott módon, a szövegből kiindulva a darab hangulatát próbálta átadni a kórusnak. Ez – szerintünk – remekül sikerült, úgy láttuk, a kórus is nagyon élvezte vele azt a 10 perces próbát, ami a szabályok szerint jutott 1-1 versenyzőnek.

A délutáni darab (Giovanni Bonato – Drai brauen) egy furcsa, modern kórusmű volt. A kórus egy amatőr női kar (Ensemble La Rose) akik azonban rendkívül felkészülten érkeztek a versenyre, és mindenben követték Zoli – egy tolmács segítségével angolról olaszra fordított – instrukcióit. Ez a 10 perc talán még a délelőttinél is jobban sikerült, néhol szinte katartikus élmény volt hallgatni a korábban "össze-visszának" tűnő dallamokat.

 

Ez után az előadás után, mitagadás, nagyon bizakodva vártuk a zsűri döntését, hogy a 18 versenyző közül melyik 12 kerül be a szombati elődöntőbe (ahonnan majd csak 6 mennek majd tovább a vasárnapi döntőbe). Ettől függetlenül azért fellélegeztünk, amikor a betűrendben felsorolt továbbjutók között Kocsis-Holper Zoltánt is szólították :-)

Röviddel ezután aztán megejtették az elődöntő sorsolását is, itt három, 4-es egységben lépnek a pódiumra a karnagyok délelőtt, és délután is.
Délelőtt az első etap 2. versenyzőjeként Giovanni Gabrieli Beata es Virgo című művét vezényli, délután/este pedig az utolsó etap utolsó előtti versenyzőjeként Ermanno Wolf-Ferrari Due canti – Canto n.1. című alkotása kerül terítékre.

 

Szóval szurkoljanak velünk (május 30-án) egyrészt kb. 10:15-10:30-ig, másrészt pedig este 19:00-19:15-ig!
HAJRÁ Zoli!!!!!! :)