VERSENY-HANG: díjnyertes kórusok randevúja

2016-11-15 13:05:16

Igazi versenyhangulatot ígér a Kórus Spontánusz és a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus november 26-i közös koncertje a soproni Domonkos templomban. A Kocsis-Holper Zoltán vezette soproni vegyes kar júliusban egy harmadik és egy különdíjat nyert, emellett pedig egy hatodik helyezést is szerzett a debreceni Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen. A Vox Mirabilis pedig idén két rangos megmérettetést is megnyert. Mindkét együttes versenyprogramja legjavát mutatja be a soproni előadáson.

 

Bár a karvezetők, Zemlényi Katica és Kocsis-Holper Zoltán már korábban is ismerték egymást, a két kórust mégis a nyári debreceni megmérettetés hozta össze: a Vox Mirabilis júliusban, már „útközben" látta vendégül a Spontánuszt, és a két kórus közös koncertet is adott a székesfehérvári Jézus Szíve templomban.

 

 

A Vox Mirabilis idén megnyerte a Bridge of Music Nemzetközi Kórusversenyt, a Mária Rádió II. Kórusversenyén pedig arany minősítést kaptak, és kategóriájukban is a legjobbnak bizonyultak. A soproni koncertre szakrális darabokkal készülnek: előadásukban megszólal például Szergej Rahmanyinov Bogorogyice Gyevo-ja (az ortodox Üdvözlégy, Mária) és Deák-Bárdos György Eli! Eli! című, megrendítő kompozíciója is, amely Krisztus utolsó szavait örökíti meg a keresztfán.

 

A Kórus Spontánusz debreceni versenyműsorából mutat be darabokat: elhangzik mások mellett Jake Runestad amerikai zeneszerző Alleluia című kompozíciója is. A mű debreceni előadása – azaz annak videofelvétele – a nyáron egészen a szerzőig jutott. „Gratulálok, remek munka, Kórus Spontánusz!" – írta napjaink egyik legfelkapottabb tengerentúli kortárs komponistája a soproniaknak. Hallható majd emellett Daróci Bárdos Tamás darabja is, amelyre Lackfi János írt szöveget, Madáretető címmel.

 

Az énekkar nyári produkciója a zsűri mellett több kortárs zeneszerző tetszését is elnyerte: Beischer-Matyó Tamás és Szabó Barna személyesen gratulált a debreceni verseny végén, az olasz Pietro Ferrario pedig legújabb darabja kottájával köszönte meg Kocsis-Holper Zoltánnak és együttesének, hogy O sacrum convivium című művének előadásával hírét vitték az olasz kortárs kórusmuzsikának.

 

 

 

Új kihívások karnagynak és kórusnak egyaránt

 

Az új évad új szakmai kihívásokat is tartogat: Kocsis-Holper Zoltán ettől az évadtól Magyarország egyik vezető együttese, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyetteseként dolgozik. A megtisztelő feladatra a karigazgató, Somos Csaba kérte fel. Karnagyi feladatai mellett Zoltán a kórus énekeseként is dolgozik.

 

A Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusversenyen a kóruszenei szakma is felfigyelt a Spontánuszra: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) a soproni énekkart kérte fel Beischer-Matyó Tamás Čierny havran című szlovák népdalfeldolgozásának ősbemutatójára, amellyel a szerző Bartók Béla felvidéki népdalgyűjtő munkája előtt tiszteleg. A bemutató 2017 januárjában lesz Budapesten.